Rijst-Kipschotel Met Tropische Vruchten

Ingrediënten: De hoeveelheden zijn gebaseerd op 4 personen.

2 eetlepels ketjap. ½ winterpeen. 4 eetlepels olijfolie.
1 tl gemberpoeder. 1 ui. 1 teentje knoflook.
1 el bakgember. 1 tl kerrie. 150 gram gewelde abrikozen.
1 el citroensap. ½ el koriander. 200 gram (Pandan)rijst.
300 gram kipfilet. 1 banaan. blik gemengde tropische vruchten (430 gr).
amandelschaafsel. ½ tl sambal. evt. peper en zout.

Voorbereiding: ± 20 á 25 minuten.

Verwarm de oven voor op 200º C en vet een hoge ovenschaal in. Maak een marinade van 1 eetlepel vruchtensap, 2 el ketjap, 2 el olijfolie, gemberpoeder, 1 tl kerrie, ½ tl sambal en 1 el citroensap. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en laat deze minstens een half uur in de marinade staan. Snijd de gewelde abrikozen in stukjes, de winterpeen in plakjes en dan in reepjes en snipper de ui.

Bereiding: ± 35 minuten.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de kip (inclusief de marinade) mooi bruin en voeg dan de ui en de uitgeperste knoflook toe. Braad alles nog even door tot de ui mooi glazig is geworden. Voeg hier dan de gemengde tropische vruchten, inclusief de rest van het sap, de gewelde abrikozen, de koriander, de winterpeen, de bakgember en eventueel zout en peper naar smaak aan toe. Laat dit alles nog 15 minuten pruttelen, zonder deksel op de pan, zodat het vocht gelijktijdig in kan dikken. Kook in de tussentijd de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar en giet het dan af. Als de rijst en het vleesmengsel klaar is wordt dit, in verschillende laagjes, over de ovenschaal verdeeld met als laatste een laagje rijst. Leg er de in plakjes gesneden banaan op en strooi als laatste het amandelschaafsel over het geheel. Zet het geheel ± 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de amandelschaafsel mooi licht bruin is geworden. Heerlijk met een komkommer- of tomatensalade.
Copyright 2008 Koken Met Peter.print